Η Νέα Εποχή Της Πληροφορίας Είναι Πλέον Εδώ

Ποιος δεν έχει ακούσει για το Διαδίκτυο; Κανένας! Εκτός αν, φυσικά, ζείτε σε μια σπηλιά την τελευταία δεκαετία! Το Διαδίκτυο είναι το κορυφαίο επίτευγμα της Εποχής της Πληροφορίας (που ονομάζουμε αυτήν την εποχή στην οποία ζούμε). Έχει επαναφέρει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και πώς ζούμε.

Αλλά τι ακριβώς αυτό ονομάζουμε στο Διαδίκτυο; Με λίγα λόγια, το Διαδίκτυο είναι η διασύνδεση των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει στους χρήστες αυτών των υπολογιστών να επικοινωνούν με διάφορους τρόπους: μέσω email, συνέδρια ροής, πληροφορίες ιστότοπου, κοινή χρήση αρχείων και άλλα.

Για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή και μια σύνδεση με έναν ISP (Internet Service Provider). Ο ISP σας θα σας παρέχει μια σύνδεση και τα μέσα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Το Διαδίκτυο ξεκίνησε ως έργο του ARPANET (Advanced Research Projects Agency του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ), το οποίο ανέθεσε το Πεντάγωνο να εξετάσει τις χρήσεις της δικτύωσης για στρατιωτικούς σκοπούς το 1960. Από εκεί, το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε σταθερά σε ωφελήστε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Στην αρχή, το Διαδίκτυο θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με χαμηλό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Σήμερα, οι ISP προσφέρουν ταχύτητες από 56 kilobytes ανά δευτερόλεπτο έως 10 megabytes ανά δευτερόλεπτο ή περισσότερες! Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα που διευκολύνουν την καλύτερη επικοινωνία.

Η Νέα Εποχή Της Πληροφορίας

Το Διαδίκτυο επηρεάζει τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής που έχει καταστεί απαραίτητο για τόσους πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Χρήσεις του Διαδικτύου

1. E-mail

Πέρασαν οι μέρες που οι άνθρωποι έπρεπε να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες για να λάβουν ταχυδρομική αλληλογραφία! Με το Διαδίκτυο, ένα email μπορεί να σταλεί και να φτάσει στον προορισμό του αμέσως! Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία έχουν κάνει τον κόσμο ένα μικρότερο μέρος, επιτρέποντας σε άτομα που χωρίζονται από μεγάλες αποστάσεις να ανταποκρίνονται.

2. Άμεσα μηνύματα, Αίθουσες συνομιλίας

Υπηρεσίες όπως το AIM, το Yahoo Messenger, το MSN Messenger και το Skype επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα αμέσως, σαν μια τηλεφωνική συνομιλία, αλλά χρησιμοποιώντας γραπτά μηνύματα. Υπάρχουν επίσης “εικονικά δωμάτια” στο Διαδίκτυο που διευκολύνονται από υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί για αυτόν τον λόγο. Αυτά τα “δωμάτια” επιτρέπουν σε πολλούς χρήστες να συνομιλούν χρησιμοποιώντας γραπτά μηνύματα.

3. Ιστοσελίδες

Οι ιστοσελίδες είναι σαν εικονικές κατοικίες στο Διαδίκτυο. Επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν έγγραφα στο Διαδίκτυο με εύκολη περιήγηση και πλοήγηση. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιστοσελίδες έχουν αποκτήσει περισσότερη λειτουργικότητα. Σήμερα μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία, να υποβάλετε αρχεία και σχόλια και να κάνετε όλες τις αγορές σας στο διαδίκτυο.

Οι ιστοσελίδες εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες: ορισμένες προωθούν επιχειρήσεις, μερικές είναι καθαρά ενημερωτικές και άλλες γίνονται οχήματα που βγάζουν χρήματα. Το Διαδίκτυο δημιούργησε αυτό που τώρα ονομάζουμε ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό περιλαμβάνει αγορές μέσω του Διαδικτύου. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακούς τρόπους πληρωμής, όπως PayPal, Paydot και άλλες μεθόδους.

4. Υπηρεσίες ροής και κοινή χρήση αρχείων

Το Διαδίκτυο επιτρέπει επίσης την κοινή χρήση αρχείων. Αυτό σας επιτρέπει να μοιράζεστε αρχεία με άλλους χρήστες. Αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά. Οι υπηρεσίες ροής σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε δεδομένα όπως ροές ραδιοφώνου ή ακόμα και ροές βίντεο μέσω του Διαδικτύου.

Ένας γενναίος νέος κόσμος

Στο παρελθόν, το Διαδίκτυο περιοριζόταν σε μεγάλα ιδρύματα. Τώρα το οικιακό Διαδίκτυο έχει γίνει πιο προσιτό. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει ακόμη και κινητό Διαδίκτυο! Θα μπορούσατε να σερφάρετε στο Διαδίκτυο από μια κινητή συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, ή μπορείτε να σερφάρετε από το φορητό υπολογιστή σας σε περιοχές που προσφέρουν Wi-Fi (Wireless Fidelity). Το Διαδίκτυο καθιστά δυνατή την άμεση επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ περισσότερα.